Ändringarna är enligt Finansdepartementet föranledda av att EU-domstolen anser att de svenska reglerna om övertagande av rättigheter och skyldigheter avseende jämkning vid överlåtelse av fastighet utanför en verksamhetsöverlåtelse strider mot mervärdesskattedirektivet.
Förslaget innebär att vid verksamhetsöverlåtelser ska säljaren inte längre slutjämka för de år som kvarstår av jämkningstiden. I stället ska köparen träda i säljarens ställe och fortsätta hantera samma årliga jämkning som utlösts på grund av säljarens förändringar av momsstatusen på fastigheten. En korrekt utställd jämkningshandling (”justeringshandling”) ska fortsatt utgöra köparens underlag för att kunna beräkna jämkning av säljarens avdrag för ingående moms. Möjligheten att avtala bort övertagandet av jämkningsansvaret tas bort.
I det fall fastigheten överlåts utanför en verksamhetsöverlåtelse föreslås att säljaren ska slutjämka momsen för alla sina gjorda investeringar och för alla de jämkningsår som kvarstår av jämkningstiden.
Hyresgäster och bostadsrättsinnehavare som har gjort ny-, till- eller ombyggnationer, utan att gå via fastighetsägaren, föreslås bli skyldiga att återbetala moms genom årlig jämkning för de år som kvarstår av jämkningstiden efter att de flyttat ut och återlämnat lokalen till fastighetsägaren.
Kommentarer
Att vi behöver få nya regler avseende jämkning är ofrånkomligt med tanke på att EU-domstolen i målen Sögard Fastigheter (C-787/18) och Pactor Vastgoed (C-622/11) fastslagit att det inte är förenligt med mervärdesskattedirektivet att ålägga en köpare av en fastighet en skyldighet att jämka ett avdrag för ingående moms som har gjorts av en tidigare ägare av fastigheten. Det kan dock ifrågasättas på flera punkter om detta förslag är rätt sätt att göra våra jämkningsregler mer EU-konforma.
Förslaget om att fastighetsägare och hyresgäster/bostadsrättsinnehavare som bedrivit fullt ut momspliktig verksamhet i fastigheten ska bli skyldiga att återbetala moms när fastighet överlåts utanför en verksamhetsöverlåtelse respektive när lokalen lämnas, strider mot neutralitetsprincipen. Neutralitetsprincipen är en grundläggande rättsprincip i momssystemet och innebär att moms inte ska bli en kostnad för den som bedriver fullt ut momspliktig verksamhet. Det är anmärkningsvärt att Finansdepartementet kommer med ett förslag som syftar till att vara EU-konformt men som strider mot en grundläggande unionsrättslig princip.
En grundläggande skillnad i de svenska jämkningsreglerna jämfört med mervärdesskattedirektivet är att det är momsen på gjorda investeringar i fastigheten som i praktiken blir föremål för jämkning. Enligt mervärdesskattedirektivets bestämmelser är det moms på köpeskillingen av fastigheten som blir föremål för jämkning hos köparen. Det innebär att det aldrig kan uppstå en situation där köparen kan bli skyldig att jämka tidigare ägares avdrag för ingående moms.
Finansdepartementet uttalar i förslaget att det skulle krävas en mer omfattande utredning för att bedöma konsekvenserna av att införa en frivillig möjlighet att beskatta fastighetsöverlåtelsen med moms på så sätt som följer av mervärdesskattedirektivet.
Nyttan av att snabbt införa nya jämkningsregler verkar ha bedömts vara större än att reglerna blir noggrant utredda. Nu kvarstår det att se vad förslaget kommer att resultera i efter att remissinstanserna har sagt sitt.
Om du har några frågor får du gärna kontakta oss:
Andreas Månsson, 070-318 96 57, andreas.mansson@tellustax.com
Britta Nordström, 070-384 70 73, britta.nordstrom@tellustax.com
Tomas Karlsson, 070-664 16 61, tomas.karlsson@tellustax.com