Kommittén som haft i uppdrag att följa upp och se över de nya skatteregler för företagssektorn som trädde i kraft den 1 januari 2019 har nu i en statlig utredning presenterat sitt förslag till förbättrade ränteregler för företag.
Sammanfattningsvis föreslås följande ändringar.
- Det föreslås införas en koncernberäkning av ränteavdrag. Alla företag i en koncern med koncernbidragsrätt ska vid tillämpning av ränteavdragsreglerna utgöra en beräkningsenhet och därmed göra en gemensam beräkning av räntenetto och avdragsunderlag. Bedömningen av företagens rätt till avdrag för negativt räntenetto ska göras på gruppnivå. Företagen bildar en beräkningsenhet, men kommer fortsatt att beskattas var för sig. Avdragsunderlaget ska beräknas utan hänsyn till avdrag för tidigare års underskott samt lämnade och mottagna koncernbidrag.
- Begreppet ”ackumulerat räntenetto” införs för att benämna ett bolags räntenetto, vilket i praktiken innebär att kvarstående negativa räntenetton inkluderas i årets negativa räntenetto. Även kvarstående negativa räntenetton kan således bli avdragsgilla genom beräkningsenhetens avdragsutrymme.
- Avdragsunderlaget fördelas mellan valfria bolag men ett bolag kan inte göra avdrag med mer än sitt eget negativa ackumulerade räntenetto. Den gemensamma beräkningen av avdragsunderlag ersätter även nuvarande förfarande för räntekvittning.
- Beloppsgränsen för avdrag enligt förenklingsregeln föreslås höjas från nuvarande 5 miljoner kronor till 25 miljoner kronor. Beloppsgränsen gäller fortsatt för företag i intressegemenskap, men även vid tillämpning av förenklingsregeln ska bolag som ingår i beräkningsenheten (dvs alla bolag i en koncern med koncernbidragsrätt) beräkna räntenetton och avdragsutrymmen gemensamt. Förenklingsregeln föreslås ändras på så sätt att kvittning av negativa och positiva räntenetton inom beräkningsenheten inte anses utgöra ett avdrag som reducerar avdragsbeloppet enligt förenklingsregeln.
- Tidsgränsen för att dra av ett kvarstående negativt räntenetto ska tas bort.
- Utredningen anser inte att det krävs några större eller mer strukturella förändringar av räntedefinitionen. Det föreslås dock att det införs en bestämmelse som reglerar vad som ska behandlas som ränta för företag som förvärvar portföljer av förfallna eller på annat sätt kreditförsämrade fordringar. De inkomster som är hänförliga till fordringarna och som företaget i sina räkenskaper har redovisat som ränteintäkt enligt effektivräntemetoden ska enligt förslaget behandlas som ränteinkomster vid tillämpningen av ränteavdragsreglerna förutsatt att företagets redovisning överensstämmer med god redovisningssed.
- Inga ändringar föreslås gällande frågor om valutasäkring. Kommitén anser att ett samlat grepp bör tas vad gäller frågor om beskattning av valutasäkring vid senare tillfälle.
- Kommittén har i enlighet med direktiven för utredningen tagit fram ett förslag till infrastrukturundantag. Kommitténs rekommendation är dock att förslaget inte införs.
- De riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna förslås justeras för att säkerställa att de inte strider mot EU-rätten. Förenklat innebär ändringen att i situationer där det skulle ha förelegat koncernbidragsrätt om långivare och låntagare hade varit svenska bolag ska ränteavdrag endast kunna nekas i rent konstlade förfaranden som uppkommit i syfte att få en skatteförmån. När det gäller den s.k. förvärvsregeln i 24 kap. 19§ Inkomstskattelagen föreslås en förenkling men även en viss inskränkning. Avdrag för ränta på skuld till bolag i intressegemenskap som uppkommit för att finansiera förvärv av delägarrätter från bolag i intressegemenskap medges endast om det interna förvärvet har direkt samband med och är föranlett av ett externt förvärv eller om den interna skulden svarar mot ett finansieringsbehov som uppkommit inför en extern försäljning.
- De föreslagna reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.
Vår kommentar
Förslaget innebär väsentliga förändringar av nuvarande regler. Ändringarna syftar till att ge företagen förbättrade möjligheter till ränteavdrag och överlag bör de föreslagna ändringarna anses positiva. Vi håller för närvarande på att analysera förslagen och vilka effekter de kan få på skatteberäkningar, transaktions- och finansieringsstrukturer etc. Hör gärna av er till oss för en diskussion kring hur de nya reglerna påverkar er skattesituation.
Sara Jacobsson, 072-2363382, sara.jacobsson@tellustax.com
Thomas Bergman, 072-7179711, thomas.bergman@tellustax.com
Victor Wasniewski, 072-5967209, victor.wasniewski@tellustax.com
Joakim Lundahl, 073-4165328, joakim.lundahl@tellustax.com
Sara Björnek, 070-2166619, sara.bjornek@tellustax.com