Förslag till förbättrade 3:12-regler

Kommittén som har haft i uppdrag att se över de särskilda reglerna för beskattning av utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag, de s.k. 3:12- reglerna, presenterade den 3 juni 2024 sitt förslag till förbättrade och förenklade regler.

Sammanfattningsvis föreslås följande ändringar.

  • Det föreslås att införa en ny modell för beräkning av gränsbeloppet. Den nuvarande huvudregeln och förenklingsregeln ska slopas och ersättas av en gemensam regel. Alla delägare ska på så sätt få ta del av ett grundbelopp som uppgår till 4 inkomstbasbelopp (fn ca 300 000 kr) per företag. För de delägare som äger andelar i fler företag ska grundbeloppet fördelas mellan företagen om det totala beloppet annars skulle överstiga 4 inkomstbasbelopp.
  • Löneuttagskravet och kapitalandelskravet slopas helt. Det innebär att alla delägare ska kunna tillgodogöra sig ett lönebaserat utrymme utan beaktande av delägarens egna löneuttag eller ägarandel. Det föreslås att löneuttags- och kapitalandelskravet ersätts med en regel som begränsar löneunderlaget. Det lönebaserade utrymmet föreslås beräknas som 50 procent av den del av löneunderlaget som fördelas på delägarens andelar i företaget och som överstiger 8 inkomstbasbelopp (fn ca 600 000 kr).
  • Ränta på omkostnadsbelopp föreslås att endast tillämpas på den del av andelarnas omkostnadsbelopp som överstiger 100 000 kr. Gränsbeloppet föreslås att ökas med en ränta motsvarande statslåneräntan ökat med nio procentenheter på det överstigande beloppet.
  • Definitionen av dotterföretag avskaffas avseende aktiebolag. Enligt förslaget ska bedömningen avseende om ett företag ska anses vara ett dotterföretag göras utifrån civilrättsliga regler.  Vid beräkning av löneunderlaget ska ersättningen som lämnats till en arbetstagare i ett dotterföretag beräknas så stor del av ersättningen som motsvarar moderbolagets andel i dotterföretaget.
  • Det föreslås att takbeloppen avseende utdelning och kapitalvinst som beskattas som tjänsteinkomst slås samman till ett gemensamt takbelopp. Beloppet föreslås att uppgå till 90 inkomstbasbelopp och ska då avse utdelningar och kapitalvinster under beskattningsåret och de två föregående beskattningsåren.
  • Begreppet närstående föreslås begränsas så att syskonkretsen inte längre ska ingå.
  • Tidsgränsen om fem år som gäller enligt nuvarande regler vid exempelvis karensregeln och utomståenderegeln föreslås genomgående sänkas med ett år. Det innebär att bedömningen om andelar anses vara kvalificerade endast utgår ifrån förhållanden under det aktuella beskattningsåret och de fyra föregående beskattningsåren.
  • Avseende utomståenderegeln föreslås det att kravet på utomstående ägande i betydande omfattning om minst 30 procent uttryckligen ska framgå i lagtext. I övrigt föreslås ingen förändring avseende utomståenderegeln utan den vägledning som utvecklats i praxis ska fortsätta vara tillämplig. Utomståenderegeln kommer ju dock att exempelvis att påverkas av förslagen om ett förändrat närståendebegrepp och en förkortad karenstid.
  • Kommittén anser inte att reglerna om samma eller likartad verksamhet behöver ändras.
  • Vid beräkning av löneunderlag vid andelsbyten föreslås att ersättning som betalats ut även för del av år som föregick andelsbytet ska ingå vid beräkningen av det lönebaserade utrymmet samt att de nuvarande två olika tjänstebeloppen ska slås samman till ett gemensamt tjänstebelopp.
  • Någon särskild förändring avseende ägarskiften eller personaloptioner föreslås inte.
  • Reglerna föreslås att träda i kraft den 1 januari 2026.

Vår kommentar

De nuvarande 3:12-reglerna är i många delar komplicerade och ett förslag till förbättring och förenkling är givetvis mycket välkommet. Kommitténs förslag innebär överlag positiva förändringar som till exempel bör underlätta och förenkla gränsbeloppsberäkningen och deklarationsarbetet. För många ägare kommer vidare slopandet av kapitalandelskravet medföra positiva skatteeffekter. Det saknas dock förslag på förenklingar och förbättringar avseende bestämmelserna om samma och likartad verksamhet och utomståenderegeln. Beaktat hur komplexa dessa regler kommit att bli genom rättsutvecklingen i praxis hade det varit önskvärt med förslag till förenklingar även i denna del. Vi håller för närvarande på att analysera förslaget och vilka effekter förslaget kan få för olika typer av fåmansdelägare. Hör gärna av er till oss för en diskussion kring hur de nya reglerna skulle påverka din skattesituation.

Sara Jacobsson, 072-2363382, sara.jacobsson@tellustax.com
Thomas Bergman, 072-7179711, thomas.bergman@tellustax.com
Ida Larsson, 070 382 21 87, ida.larsson@tellustax.com
Sara Björnek, 070-2166619, sara.bjornek@tellustax.com